| Előző | Szeminárirumok | Következő |

Kozák Imre

Összefüggések felületelem vektorok között
az alakváltozás nemlineáris elméletében


Rövid tartalom
Három lokális koordináta-rendszert (KR) tételezünk fel. Az egyik a pillanatnyi konfiguráció vonatkozási KR-ének pontjaiban, a másik kettő az azonosító (vagy kezdeti) konfiguráció vonatkozási KR-ének pontjaiban értelmezett. Utóbbiak közül az egyik tetszőleges ponthoz, a másik egy kijelölt alapfelület pontjaihoz kötött.
Az előadás összefüggéseket ismertet szilárd test alakváltozásának nemlineáris esetére nézve, amelyek segítségével a pillanatnyi konfiguráció tetszőleges pontjába vett felületelem vektor (FEV) felírható az azonosító konfigurációban vett FEV-ral, vagy az azonosító konfiguráció tetszőleges pontjában vett FEV az alapfelület megfelelő pontjában vett FEV az azonosító konfigurációban az alapfelületen vett FEV-ral. A legutóbi esetnek a nemlineáris héjelméletekben van szerepee. A FEV-ok térbeli helyzetére nincs korlátozás. A pillanatnyi konfiguráció és az azonosító konfiguráció pontjában és az alapfelület megfelelő pontjában vett FEV-okat az azonosító konfiguráció vonatkozási KR-ének geometriai szerkezete kapcsolja össze.
Alkalmazásként két héjelméleti példa szerepel. Az egyik az alakváltzástól függő (követő), felületre merőleges megoszló terhelés virtuális munkájának számítása, feltéve, hogy a kezdeti konfiguráció felületeleme az alapfelületen, vagy az oldalfelületen helyezkedik el. A másik példa héj belső erőrendszeréne redukálása az alapfelületre.